AZ ESKÜVŐI KONFETTI HAGYOMÁNY

Többször előfordult már velem, hogyha megkérdeztem egy párt, szeretnének-e esküvői konfettit, egyből rávágták, hogy nem. Mint kiderült, azért, mert a „konfetti” szóról az emberekben a szilveszteri apró kis műanyag fecnik jelennek meg. Ilyenkor mindig szabadkozom. Mint „Természet Adta Kincsek”, a nálunk kapható összes esküvői szirom természetes konfetti, egytől egyig igazi, semmilyen műanyag/poliészter/habszivacs /káros anyag nem kerül közéjük. Nemhogy nem forgalmazunk ilyeneket, kifejezetten hirdetem is a nem-tetszésemet ezekkel a rettenetekkel szemben.    

A természetes konfetti kifejezést továbbra is alkalmazom, viszont utánanéztem, hogy egyáltalán honnan ered ez a szó és maga a konfetti hagyomány. 

Az esküvői szirom általában kétszer jelenik meg az esküvőkön, feltéve ha a helyszín megengedi (nagyobb eséllyel engedik meg, mint a műanyag változatokat):

– A koszorúslányok sziromszóró kosárkákból szórják a szirmokat a menyasszony bevonulása előtt.

– A vendégek tölcsérekből szórják a szirmokat a párra a szertartás után, ezzel kívánva jó szerencsét az ifjú párnak.

Mindkét szokásnak történelme van és természetesen mindkettő az ifjú pár jövője érdekében történik.

Az oltárhoz vezető út jelentősége

Természetes konfetti szórás, szárított szirom, esküvői konfetti hagyomány, oltár előtt bevonulás

Az esküvői szirom konfetti hagyomány évszázadokra megy vissza és ahogy telnek az évek, mindig változik egy picit a jelentése. 

A legkorábbi feljegyzések szerint a szirmokat (eredetileg gyógynövényeket és búzát) kislányok szórták kosárkából. A gyermekek fiatalságukkal és ártatlanságukkal szimbolizálták a pár bimbózó jövőjét és boldogságát, mialatt utat mutattak az arának az izgatott vőlegény felé.

A XIV. század környékén fokhagyma fonatokat is húztak maguk után, ezzel elriasztva a gonosz és féltékeny lelkeket. 

Később a kislányok sétája az oltár elé azt szimbolizálta, ahogyan a menyasszony fölcseperedett, ártatlan kislányból felnőtt hölggyé vált, és készenáll a feleség és az anyaság szerepére.

A középkori Angliában a sziromszóró kislányok azért szórtak szirmokat, hogy boldoggá tegyék a menyasszony utolsó útját mielőtt feleséggé válik.

A szirmokon kívül mást is szórtak a sziromszórók a konfetti hagyomány szerint: Voltak akik tollpihéket választottak, vagy levendulát, rozmaringot, búzát, a fágyolvirág apró virágocskáit, faleveleket, vagy akár apró tobozokat is (hogy melyik toboz fajtát válasszátok, itt találtok segítséget).

Ha elfogadtok egy tanácsot, gyakoroljatok a sziromszórókkal a nagy nap előtt. Azt is érdemes elmondani nekik, miért fontos ez a hagyomány, hiszen kulcsfontosságú szerepük lesz az utolsó – még lányként sétáló menyasszony útjának.

Ha szükségetek van sziromszóró kosárkákra, nálunk is megvehetitek.

Esküvői konfetti szórás a szertartás utáni kivonuláskor

Miután az ifjú pár kimondta az igent és kivonulnak a teremből, a vendégek a kijáratnál szerencsét, termékenységet és jólétet „szórnak”a friss házasokra. Ez a pillanat az esküvői fotósok számára igazi kihívás, de ha sikerül elkapni a megfelelő pillanatot, csodaszép képet készülhetnek. Régebben az emberek virágokat, szirmokat, rizst, gabonát, majd később alakzatokra kivágott papír és műanyag  darabkákat – közös néven konfettit  – szórtak az ifjú párra. 

Mivel az elmúlt évtizedekben a “konfetti” szóként emlegetett műanyag, csillám, celofán és egyéb anyagból készült konfettik voltak népszerűek, amiket ünnepélyeken szórnak az emberekre, a szó negatív reakciót vált ki a környezettudatos párokból. Pedig a konfetti szó jelentésének és a konfetti hagyomány megteremtésének évszázadokra visszamenő eredete van.

A legtöbb forrás szerint az olaszoktól ered ez a szokás, de akárhogyan kutattam, arra jutottam, hogy a kifejezés csupán egy nyelvi félreértésből keletkezett. 

A konfetti metamorfózisa

Természetes konfetti szórás, szárított szirom, esküvői konfetti hagyomány, korinander

Koriander mag – Corandoli édesség – Coriandoli konfetti

Ha valaki beírja a googlebe a „coriandoli” szót, egyből a szerpentines, papírcetlis képek jönnek elő. 

Az olasz cukrászat egyik első cukormázas édességéhez koriandert használtak, főleg azért, mert ebből a magból volt sok a földjeiken. Ez az édesség volt olasz nyelven a “coriandoli”. Később elkezdtek mandulát és más magokat is csokimázba bevonni – ez a drazsé.

Az olaszok az 1800-as években jókívánságként a cukormázas mandulákat szórták az ünnepeltekre. Fehéret szórtak esküvőkön, rózsaszínt vagy kéket keresztelőkön, pirosat az iskola elvégzése után.

Ekkortájt alakult ki a félreértés, amikor egy olasz író – Giovanvettorio Soderini – írásban rögzítette, hogy „egy jó lakoma után a “coriandoli” édesség szétszóródik a testünkben és jobban érezzük magunkat az elfogyasztás után.”

Mivel a cukor az arisztokraták privilégiuma volt, a kevésbé tehetős emberek papír és kréta golyókat készítettek és ezeket szórták az ünnepeltekre. Néhány baleset után nyilvánvalóvá vált hogy ezek a konfettik veszélyesek, így érthető okokból betiltották őket, aminek következményeként az emberek fellázadtak és sárgolyókat kezdtek használni. Mindezek után találta föl – természetesen egy selyemhernyókkal kapcsolatos véletlen folytán – egy olasz üzletember, Enrico Mangili az alakzatokra kivágott apró papírdarabkákat, amik megoldották az anyagi és a veszélyességi gondokat is. “Balesetmentes papír konfettiként” hirdette a terméket, és 1875-ben meg is jelent a piacon.

...és egy kis konfetti nyelvlecke a végére:

A latin “conficere”, azaz “előkészítés” a franciáknál a cukorral tartósítást “confit”-t jelentette, mindeközben az olasz “confetti” – angolul “confection” – ma “apró édesség” -, amit az olaszok évszázadokkal ezelőtt konfettiként szórtak ünnepekkor vonulókra.

Véletlen egybeesések? Nem hiszem… Egy biztos – ha az évszázadok alatt ennyit változott, hogy mit szórnak, mint „konfetti”, akkor van remény, hogy valamikor a jövőben már csak természetes szóróanyagok jelennek meg a google keresőben a konfetti szó beírásakor. Reménykedjünk.

Ha szeretnétek minél több természetes és környezetbarát kiegészítővel körbevenni magatokat a nagy napon, keressetek Messengeren, írjatok emailt, vagy nézzetek körbe itt az oldalon, mert esküvői dekorációs kellékeink mindegyike igazi természet adta kincs.